ENTRY KHAS IMRAN …

2 hari lagi adalah Hari Ulangtahun Kelahiran Muhammad Imran Hazim yang ke 3… Masih Yan ingat lagi peristiwa 20 Februari 2006…

19 Februari 2006 – Hari Ahad… Masa tu Yan & Hubby masih keje di Shah Alam jadi hujung minggu memang balik Banting… Nak jadik cerita, malam tu, lepas makan malam, Yan solat Isyak dan bersiap nak balik Shah Alam… Dalam masa yang sama, perut Yan asyik mengeras je tapi tak kerap sangat… Due date plak kalau ikutkan, 3 March 2006 … Then macam ade keluar cecair yg lebih sikit la kan … Ingat takde apela kot.. Jadik malula nak inform kat Mama… tapi Mr. Hubby risau plak… die suruh Yan tanya gak kat Mama… sebab kalau ikutkan pesanan nurse setiap kali check up, kalau ade cecair keluar / darah ke, kene g hospital… adoiya… pastu perut tu pun macam makin kerap lak sakitnye… Yan manela tau tu sakit nak bersalin…Maklumlah anak pertama…Bila cerita kat Mama, die kata tu macam nak bersalin tu…. Ha? Macam mane ni? Terus Yan jadik panik… Tapi Yan cuba tenangkan diri… Duduk dulu pastu fikir ape perlu bawak ke hospital… Beg baby tu memang dah siap kat dalam kereta.. cuma Yan je lah kene siapkan diri… Tukar baju siap-siap.. Pastu kami pun ke Hospital Banting.. sampai sana , pegawai tu suruh terus ke wad bersalin… Dah malam kan… Yan pun tak tunggu wheel chair ke ape.. Terus jalan sendiri ke wad… dekat jer… (nasib baik) dah masuk tu, die periksa bukaan baru 2 cm… Dah la dok sensorang … bilik bersalin tu punyela sejuk …. Baringla kat situ… sakit pun dah makin kerap… Hanya nama Allah yang Yan ucap sepanjang berada kat situ… Macam macam perasaan masa tu… Hanya Tuhan yang tahu… Risau pun ade… Last-last diorg suruh Yan baring kat katil dalam wad… Kiri kanan semua ade yang tido, ade yang tengok tv, ade yang tak macam orang sakit… macam- macam oranglah… tapi yang pastinya diorg tu mengandung…MIL pun datang, jumpa kat pintu grill wad je… Masa tu, Yan siap-siap minta ampun maaf kat die… Manelah taukan… ade yang Yan buat menyakitkan hati… Harap-harap di ampunkanlah… Makan minum Yan selama ni di Halalkan lah… Yela… Masa ni lah kita tak tau nasib kita lagi… selamat ke, tak selamat ke? Macam-macam bole jadi… semua telah ditakdirkan kan…Yan disuruh tidur… tapi yan tak boleh tido… Sakit sangat… menangis-nangis… Yan asyik nak buang air kecil tapi takut terbesalin kat toilet… dahlah Hospital tu takde tandas duduk … teruk betul… Akhirnya Yan disuntik untuk kurangkan sakit.. Pastu Yan pun macam sedar tak sedar.. Tetiba kul 3 pg > Yan rasa kain yang Yan pakai macam basah… Tapi bukan air ketuban… Ntah … Yan tak fikir ape dah masa tu… tambah lagi dengan kontraksi… Kakak sebelah katil tersedar Yan macam tak keruan.. Die tanya.. ” Nak panggil Nurse ke?” Yan hanya mampu angguk… Nurse datang dengan wheel chair…Bawak Yan ke bilik bersalin… dalam masa yang sama, Mama & Papa baru je nak balik rumah… Hubby plak dok kat tingkap… bila nampak Yan kene sorong, they all pun tak jadik balik… Lara hati Yan masa tu hanya Tuhan yang tahu… saat-saat akhir Hubby tak dibenarkan masuk… Argh… kenapa pulak..? Yan dipasang alat pernafasan dan entah pae wayar lagi di perut… Tangan kene masuk air or sebenarnya ubat.. Last minute gak Yan didapati demam… Masa tu Yan dah berserah… Hanya Yan dan Allah masa itu… Bukaan diperiksa lagi… tak banyak pun bukak lagi… baru 5cm … argh… perut Yan rasa nak meletup… Nurse tengok Yan kesakitan sangat dan beritahu nak pecahkan ketuban… Saat diepecahkan ketuban, basah airnya mengalir ke belakang badan…. Yan dah penat… cemas… dan akhirnya Nurse kata, ” dah nampak kepala anak awak” Yan senyum sikit… Menunggu arahan seterusnya… melalui pembacaan, Yan tak bole meneran walaupun rasa nak sangat teran… kalau tak, koyakan nye teruk… Jadi Yan tunggu… Bila nurse dah potong bukaan tu untuk mudahkan Yan bersalin, dan die cakap teran, Yan teeeeeeeeeeeeerrrrrrrrrrraaaaaaaaaaaaaaannnnnnn sekuat hati… Tapi, nafas Yan pendek… tak cukup…. Yan menangis … Tapi Yan tau, tak guna Yan menangis… Yan kene tarik nafas… dan teran sepanjang panjang nye…. sambil mulut dan hati tak henti mengucap nama ALLAH… Ntah berapa kali teran, akhirnya anak Yan pun selamat keluar… Yan bersyukur.. Tapi Yan risau… Kenapa anak Yan tak nangis? Yan tengok anak Yan dibawa pergi… Dalam hati, mungkin mereka nak bersihkan Baby… Yan dengar nurse gunakan penyedut… dan barulah anak Yan nangis… Alhamdulillah… Maybe anak Yan hampir lemas tadi… Kalau pape terjadi tadi, mesti Yan tak dapat maafkan diri Yan… selepas tu prosedur biasa… Nurse mula menjahit koyakan tadi… dan Yan diberikan minum milo CAIR… bila anak Yan dah bersih, Hubby pun dipanggil masuk wad untuk azan kan …Yan hanya mampu mendengar… yang kelakarnya si kecik tu terbersin 2 kali… Lepas subuh, barulah Mama dan Hubby dapat jumpa kami… Yan pun ala-ala tido ayam… letih sangat… Cuba menyusukan baby tapi ntah ade ke tak susu… Tapi kene gak paksa … Dan Kami namakan ANUGERAH & AMANAH ALLAH ITU dengan nama MUHAMMAD IMRAN HAZIM

Terima kasih Mama, Papa, Mak, Abah, Mr. Hubby dan semua nurse bertugas malam tu… Tanpa doa dan bantuan kalian…Di samping restu dari Allah, segalanya TIDAK MUNGKIN berlaku sebegitu…
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: