Kurang Ajar or kurang adab

saya sedang marah semasa menaip entry ini…
1) Kontraktor yang fikir die sudah ngam dengan BOS kerana …………………….kepada BOS telah berkata begini pada saya … “tak pernah buat? dah berapa lama kerja?”
Berderau darah saya nak saya menjawab … sebelum ni saya hanya jaga projek.. mane ade jaga kerja sebutharga yang setakat 200Ribu limitnye tu… Jadi saya takde kene buat proses perlepasan bon perlaksanaan.. Bila tiba turn die, saya kene buat.. dah lah surat yang dihantar ke pejabat saya belum pun turun dari langit (minit kepada saya) nak salahkan saya pulak? okay saya nak leps geram…. cerita nya begini…..
2 Tahun lepas.. saya ditugaskan menyediakan sebutharga … (untuk makluman- sebutharga adalah kerja-kerja dibawah RM200R) kerja tu selalunya tak lama… dalam 2- 3bulan jer…
dan bila dah siap keje, kene tunggu 1 tahun baru boleh lepaskan Bon Perlaksanaan(macam insuran / wang cagaran ) kira bila kita dah pasti kerja diorg siap dan sempurna, bole la lepaskan… Masalah saya hadapi.. kontraktor kerap kali telefon bertanyakan adakah saya telah menerima surat permohonan pelepasan… dan saya menjawab belum terima surat…(surat belum diminit kepada saya) dah memang saya tak terima, saya jwb tak terima la… Die macam angin plak… dan harini die datang ke pejabat, berselisih dengan saya … bertanyakan perkara yang sama… saya okay lagi menjawab, surat belum ada kat saya… pastu die dok bebel ntah pape… saya cakaplah,… saya pun belum pernah buat pelepasan bon… selamba aje die sound saya ..” tak pernah buat? dah berapa lama kerja?” menyirap darah amarah ke muka saya… dalam hati… ” wah wah… ko ingat, ko selalu bagi …………..kat ………. ko boleh sesuka hati sound aku macam tu?” tapi saya masuk pantry, sejukkan hati… pastu saya terus jumpa dengan kerani kontrak yg sepatutnya maklumkan pada saya kalau surat tu dah perlu diproses… ” dengan mengawal suara dan perasaan, saya tanya pada kerani tu… “… ade dapat surat ….. tu tak?” ceh.. dengan segera die menyelak2 surat yg berselirat kat atas meja die tu, dan kata, ” ha… ade.. baru kuar dari bilik JD” … Yan amik surat tu dan blah…
Bila nak masuk balik pejabat, ****** mamat tak sedar untung ni ade lagi? dalam masa yang sama die pun nak kuar dah… sempat lagi tanya lagi tu… ayatnya menyakitkan hati lagi… “dah ade dah? ” Yan tak berpaling pun… die tanya lagi ” pegi tengok tak tadi?” amboi… nak memantau aku pulak? Yan jawab sambil jalan ” ni.. die baru bagi…” Oi… bersyukur la aku nak g naik tingkat atas tanya pasal surat tu tau…
Pastu die blah… Bengang betul Yan dengan sikap orang yang dah tak tau adab hanya kerana $$$$… adakah adab sekarang boleh dibeli dengan wang? atau adakah.. manusia memang sekarang tak tau adab? Yan pun tak bleh salahkan mereka 100% … Yan rasa, mereka jadi macam tu pasal BOS Yan gak… Adakah Yan terlalu menyampah dan jelek dengan perangai bos? Argh… ini entry lepas geram pasal kejadian hari ini… tapi memang ade kaitan dengan bos…mengapa dan kenapa Yan kata ada kaitan? susah nak cerita… takut tetiba ade plak pihak2 tertentu yang terbaca.. dan menyiasat… miahahaha… (sebenarnya nak sangat org tu kene…)
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: