Keje, tapi tak sihat…

Emmm.. Yan baru kembali berkerja pada hari ini.. Isnin lepas, masa bangun pagi, nak mandi, biasalah.. rutin sebelum mandi, buang ape yg patut dulu… Dan Yan terkejut.. Ada darah keluar.. Punyela takut.. Panggil Mr. Hubby, die pun terkezut tengok darah… Apakah ni? oo.. ini lah disebut2 sebgai ‘BLEEDING’ .. Okay Yan teruskan mandi macam biasa.. sebab takde rasa sakit.. so, dah habis mandi, tanya Mr. Hubby, macam mane ek? Yan pun decide nak g check ngan dr. ..nak tengok condition My Baby.. Sementara nak tunggu klinik bukak, kitorg stay kat umah jer .. lagi-lagi Ammar pun lum bangun.. Dalam kul 8pg camtu Papa datang untuk amik Ammar… Yan dah sms Papa dan Mama awal pagi tadi, kata nak g klinik… So, agaknya risau, Papa datang amik Ammar.. Disebabkan Yan tak rasa sakit pape, bolela sempat breakfast dulu… Yela.. Lapar kan pagi2.. Dalam kul 9:40pg tu kami pun g la klinik.. Jumpa dr. .. Hati tu dah rasa tak sedap sgt dah.. Tapi masih cool lagi.. sehinggalah dr. scan keadaan baby…
Alhamdulillah.. My Baby punye jantung okay .. denyutannya… Bergerak seperti biasa.. TAPI, ada satu punca masalah yg menyebabkan Yan bleeding… URI YAN ADE KAT BAHAGIAN BAWAH…
Bila dah dengar penjelasan dr., rasa lega hati Yan.. Yela.. dah 2 anak sebelum ni, tak pernah pun Yan sampai bleeding, tapi dugaan untuk anak ke 3 ni, Yan bleeding plak… Seram bila dr. kata, kalau uri tak pusing ke atas, Yan hanya boleh melahirkan secara pembedahan… Ohh… Yan sangat risau bila dengar kata-kata tu.. Jadi, saranan dr kepada Yan adalah :
1) Banyak berehat
2) Posisi berbaring adalah lebih baik daripada berdiri (die suruh Yan baring je la.. supaya baby leh pusing ngan uri )
3) No make love (sabo je la .. 2 minggu)
4) berdoa MY Baby bergerak / berpusing dan membuatkan uri berada di atas…
5) Jangan urut perut/ rahim / kawasn sewaktu dengannya.. (takut uri akan melekat dan tidak bergerak)
After 2 weeks Yan kene check lagi.. Nak tengok posisi uri yang terbaru…
Bila fikir-fikir balik, maybe ruang dalam rahim Yan dah besar agaknya.. sampai My Baby ni boleh pulak berpusing dengan RIANG nye…
* Aloo baby, Mama tak mau kene potong okay… tolong behave sket macam your 2 brothers.. alwys hugging their plasenta… (betul.. Im & Ammar kalau scan, mesti uri kat atas.. kengkadang macam peluk uri tu)
Doakan uri anak Yan berubah posisi ye…
Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: