Allergy

Sebenarnya ada banyak sebab Yan tak update …. Yan menderita sebenarnya.. 4 bulan kebelakangan ni Yan kene allergi / alahan… Nak tau alahan apa? Yan tak bole makan TERUNG.. DAN DAGING.. Akibatnya, kawan-kawan dan ahli keluarga terdekat je tahu bagaimana terseksanya Yan selama proses nak baik tu… sekarang ni pun Yan masih bergantung dengan ubatan yang doktor bagi… kalau nak diikutkan, Yan tak bole buat apa kerja pun.. Sebab, bila Yan angkat barang or pegang pape, kulit baru yang masih nipis tu senang terkoyak.. Bila dah koyak, emm lu fikirlah sendiri.. sekarang ni pun masih lum pulih sepenuhnya.. Kalau orang tengok, memang ngeri wo… Sampaikan my child sendiri kesian dengan mama diorg … bila nak melintas, Yan nak pimpin tangan diorg, diorg tak nak.. die kata ” tangan mama sakit” dan kalau Yan tersilap makan sket, gatalnya … jangan cakaplah.. Yan sentiasa mengamuk sebab tak tahan gatal… bila Yan gosok, die akan menggelembung… bila menggelembung, ada air dalam tu, then bila kita gosok lagi, gelembung pecah, melecetlah… kene air , sakit gila…

Tapi, Yan bolela pulak main netball .. huhuhu… degil sungguhkan.. sendiri tanggung la Yanty oiii… sekarang ni tapak tangan masih kasar lagi… kalau bersalam dengan Yan terasa kasar, faham-faham jela..

Alhamdulillah walau Yan sakit macam ni.. Tak pulak jangkit kat Asyraf .. Nasib baik… Yela… Tangan Yan bukannya kudis or kurap, kene alahan … Emmm .. skrg ni Yan elakkan makan ayam berlebihan, dan lebihkan makan sayur… ikan pun kene pilih, kebanyakan ikan yang bole makan, ikan mahal je… huhuhu… Nasib la laki mak pun memilih bab ikan ni.. Yan pun yang ajar die makan ikan MAHAL je… huhuhu…

So, I menderita sebenarnya selama ni… tapi I tak marah orang tak tentu pasal tau…

Advertisements

2 Responses so far »

  1. 1

    Norm said,

    Yan, last ku jenguk sini seblum birthday mu…

    yan dah g jumpa pakar kulit lah ni eih? duhh..duhh… drp penerangan tu, siksa benarlah. dahla TANGAN, yg memang bayak digunakan utk bekerja.

    ikan mahal pun ikan mahallah, janji kembali pulih. tp ikan mahal tu semua sedap2 tuu…ikan parang, ikan merah dll. hehehe

    bak po eih, tiba2 jadi lagu tu? seblum ni tak allergy kan?

    • 2

      luvyayan said,

      Normi, selama aku hidup 28 tahun ni aku tak pernah makan terung.. setelah aku megetahui terung berlado tu sedap bangat, tiap minggu aku makan.. dan aku mula diserang bintik2 air di tangan… disebabkan gatal, aku keruk.. dan air tu pecah merebak.. nasib baik kat tangan sahaja.. Jumpa dr. pakar, die kata tak perlu pantang apa2.. waduhh… akhirnya ada kawan di pejabat katakan ibunya pernah mengalami allergy yg sama.. dan pantangnya adalah terung.. lalu mengesyorkan dr. yg pernah merawat ibunya.. aku pun pergi mendapatkan rawatan… alhamdulillah aku sudah mula pulih.. cuma sekarang aku tak makan terung dan daging lagi… dan aku tak boleh makan ayam secara berlebihan… banyak makan sayur je bila dah takde pilihan.. huhuhuhu…


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: