Archive for August, 2010

16 Ramadhan 1431H

Tetiba teringin makan masak lemak cendawan .. tak tau nak match ngan ape yg senang, ayam masak black pepper je lah.. Hahaha… lama gila dapur tak berasap.. makin nak raya, makin jarang la berasapnye…

This slideshow requires JavaScript.

Comments (1) »

7 Ramadhan 1431H

Emmm  … Baru 7 hari puasa dah tak tau nak masak apa. Ops pembetulan ayat.. Dah tak tau nak masak apa yang senang dan yang dimakan oleh Mr. Hubby…ha.. tu baru betul.. Ikutkan, Yan ni belasah je ikan ape pun or sayur ape pun tapi , takkan nak penting kan diri sendiri kan.. Dah tu tengahari tadi hujan plak … lagila melemahkan semangat nak mencari lauk.. kat TESCO, mula timbul idea.. terus beli bahan basah kat situ.. Ooo.. Yan memang tak berapa minat g pasar ye kawan kawan..

Apa yang Yan masak hari ni? Sardin masak kicap + kentang dan sayur cendawan tumis air… okla tu kan…

Yan wat entri pasal juadah puasa ni bukan apa…. yela….

1) Pasal Yan nak recall apa yang belum pernah masak dalam bulan Ramadhan ni..

2) Pasal Yan bukan selalu masak.. Kira satu kebanggaan woo… Yan masak untuk suami die…

3) Yan nak gak la bagi idea untuk kengkawan yang tengah tak tau nak masak apa hari ni…

Leave a comment »

Sempat juga…

Emm semalam Yan ingat dah tak sempat nak masak untuk juadah berbuka. Rupanya sempat gak… Tapi simple aje la… Tomyam sayur ngan ayam masak berlada..

Leave a comment »

6 Ramadhan 1431H

Hari ni tak sempat masak lor.. Pagi2 dah sibuk urus anak dan bapaknya yang sakit … Emmm Imran sakit gigi pasal nak tumbuh geraham baru.. kesian die sampai bengkak mukanya.. bila tanya nak minum or makan apa pagi tadi, geleng geleng sambil tunjuk pipi die yg bengkak tu.. ceh dalam hati Yan, … yang abang minum masa mama wat kan susu pagi tadi tu apa? relax je menyedut sampai habis?… emm… anak.. anak…

Yang bapaknya pulak sakit gusi sampai tak bole tido.. selang 2 minit g kumur kumur… kesian.. Yan yang menengok geram plak.. Bila bawak  g klinik gigi, dr kata, tampalan haritu elok lagi.. takde pun gigi berlubang.. maybe something wrong ngan akar gigi tu.. dah disuruhnya Mr. Hubby g klinik yang bole wat rawatan akar.. kat TPG…

Bila sampai sana, dr cuci gigi Mr. Hubby. Tu yang susahnya bila orang yang rajin wat rawatan gigi tapi bila die berhenti, mulala nak rosak la, sakit berdenyut la… padahal gigi tu elok cantik je.. tapi mungkin pasal dah terbiasa di rawat, dan bila tak dirawat dalam jangka masa lama (5 tahun u…) gigi tu pun terkezut kot..

Yan? Yan tak pernah wat rawatan gigi…entah.. tak sakit, takdela g klinik… tapi teruk ek? Mr. Hubby pun macam tak caya Yan tak pernah wat cuci or ape ntah.. dan gigi Yan belum cukup lagi … So, bila Mr. Hubby kata sakit gusi, Yan tak tau macam mana rasanya…

Tapi, Dr. tadi ada kata, ada orang yang baru je 6 bulan wat rawatan, tapi bila tengok giginya macam 5 tahun tak buat… ada orang yang dah bertahun tak buat rawatan, die macam baru 6 bulan lepas buat rawatan… Tipula Yan tak pernah rasa sakit kat gusi… selalu gak berdarah bila over sangat memberus… tapi mungkin Yan dah pernah rasa sakit yang lebih sakit dari sakit tu, tu yang Yan rasa takde sakit sangat… Sakit apa yang paling sakit? (wat masa ni) Sakit nak bersalin…macam nak tercabut nyawa beb…

Wat masa ni kedua-dua anak beranak tu sedang berehat di rumah… erk.. ade org kene ganti puasala nampaknya… Yan masakkan bubur tapi tak disentuhnya lagi, nak ganti tido malam tadi agaknya.. Yan yang meneman Mr. Hubby ke hulu ke hilir pun rasa macam penat .. so, tengahri tadi dok lena je.. Bila bangun, dah lajak dah… tak sempat nak masak. Kang masuk lambat opis, orang marah lak.. (sebenarnya sendiri rasa bersalah) ..

Jadi, itulah kisah pada 6 Ramadhan 1431H.. Tengoklah kalau sempat, wat tomyam sayur kot.. nak matching ngan apa ye?

Comments (2) »

3 Ramadhan 1431H

Hanya masak 1 lauk jer pasal berbuka kat umah Mama..Yan cuma masak  Ayam Masak tomato + kacang peas … My mum masak asam pedas batang keladi.. Seronok berbuka puasa beramai ramai.. huhuhu.. Sabtu dan Ahad adalah hari gantung periuk…

Comments (2) »

2 Ramadhan 1431H

Hari ni Yan dapat masak Ikan siakap 3 rasa dengan bayam tumis..

Leave a comment »

Juadah Sahur & Berbuka 1 Ramadhan 1431H

Sebenarnya bukan ada ape cerita menarik sangat pun… cuma .. Dapur Yan dah mula berasap balik… Ye.. Sempena Ramadhan ni kan… kengkadang kita nak makan apa yang terlintas difikirankan.. Tapi tak semua kita bole beli kat PARAM..

So, Yan yang sangat rajin tetapi mempunyai masa yang sangat suntuk ni, hanya dapat masak ikan bilis goreng kentang dan petai berkicap. Huhuhuhu… Mr. Hubby kata lauk ni pun dah cukup untuk permulaan puasa.. (sahur) nasib baik…

Eh bukan senang tau nak masak lauk ni.. nampak simple tapi agak remeh… cemana tu? Ye la… Nak potong bawang halus halus, cili api , kentang nak kene goreng dulu gitu jugak ikan bilis… Dah goreng semua tu, baru taruk kicap… then gaul lagi kasik rata… jangan lelama, nanti ikan bilis tu jadi lemau… ops lupa lak.. penambah perisa.. PETAI

Aduh susah gila nak carik petai semalam.. Ye la… yang dah malam baru nak carik siapa suruh kan… Abih tu ilham datang malam… Huhuhuhu… Sekali beli, sampai 2 gugus lah..

Emm.. tahun ni ada ahli baru yang join kami berdua sahur.. Nama die Hakim.. Sibuk je.. nasib baik dah siap masak baru die sedar…. lepas bikin kecoh masa orang tengah sahur, sempatla Yan tidokan die semula… kalau idak cemana nak bersiap g keje kan…

Hasilnya Yan mengantuk kat opis.. membaca pun bole tersengguk -sengguk cemana tu? Tak ble jadik… Tanya Mr. Hubby, apa nak berbuka hari ni? Die tak de lain lah bubur lambuk ngan ayam percik.. Yan tak join lah kalau makan lagu tu.. So, daripada Yan ngantuk kat opis, Yan g carik bahan masakan…

Ala…. Yang senang-senang jer… Yan bukan pandai masak… nak jimat masa dan tenaga, Yan beli je perencah Brahim’s dan Maggi yang banyak jual kat TESCO tu.. Ok… tinggal beli ayam dan udang sajork… Kos pada hari ini untuk lauk-lauk ini adalah RM20.00 … Owh.. Yan dah siap masak pun …Tadaaaa…. 

This slideshow requires JavaScript.

Comments (5) »