Juadah Sahur & Berbuka 1 Ramadhan 1431H

Sebenarnya bukan ada ape cerita menarik sangat pun… cuma .. Dapur Yan dah mula berasap balik… Ye.. Sempena Ramadhan ni kan… kengkadang kita nak makan apa yang terlintas difikirankan.. Tapi tak semua kita bole beli kat PARAM..

So, Yan yang sangat rajin tetapi mempunyai masa yang sangat suntuk ni, hanya dapat masak ikan bilis goreng kentang dan petai berkicap. Huhuhuhu… Mr. Hubby kata lauk ni pun dah cukup untuk permulaan puasa.. (sahur) nasib baik…

Eh bukan senang tau nak masak lauk ni.. nampak simple tapi agak remeh… cemana tu? Ye la… Nak potong bawang halus halus, cili api , kentang nak kene goreng dulu gitu jugak ikan bilis… Dah goreng semua tu, baru taruk kicap… then gaul lagi kasik rata… jangan lelama, nanti ikan bilis tu jadi lemau… ops lupa lak.. penambah perisa.. PETAI

Aduh susah gila nak carik petai semalam.. Ye la… yang dah malam baru nak carik siapa suruh kan… Abih tu ilham datang malam… Huhuhuhu… Sekali beli, sampai 2 gugus lah..

Emm.. tahun ni ada ahli baru yang join kami berdua sahur.. Nama die Hakim.. Sibuk je.. nasib baik dah siap masak baru die sedar…. lepas bikin kecoh masa orang tengah sahur, sempatla Yan tidokan die semula… kalau idak cemana nak bersiap g keje kan…

Hasilnya Yan mengantuk kat opis.. membaca pun bole tersengguk -sengguk cemana tu? Tak ble jadik… Tanya Mr. Hubby, apa nak berbuka hari ni? Die tak de lain lah bubur lambuk ngan ayam percik.. Yan tak join lah kalau makan lagu tu.. So, daripada Yan ngantuk kat opis, Yan g carik bahan masakan…

Ala…. Yang senang-senang jer… Yan bukan pandai masak… nak jimat masa dan tenaga, Yan beli je perencah Brahim’s dan Maggi yang banyak jual kat TESCO tu.. Ok… tinggal beli ayam dan udang sajork… Kos pada hari ini untuk lauk-lauk ini adalah RM20.00 … Owh.. Yan dah siap masak pun …Tadaaaa…. 

This slideshow requires JavaScript.

Advertisements

5 Responses so far »

  1. 1

    anis said,

    sodap2….terliur aku…..hahahahaha….

  2. 3

    ina said,

    wah kak yan.. gambo tu agak menyerekan di waktu berpuasa ni…

  3. 5

    norm said,

    oohh laaa…kisahnya pergi mencari petai arituh….orang disini pun ‘ber’petai juga.


Comment RSS · TrackBack URI

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: