Archive for Asyraf

Susu Ibu

Sekarang ni Yan tengah bersemangat bf Asyraf.. Dah anak 3 baru sedar ? Memang pun… Kesian kat anak-anak..
Kenapala Yan sia-siakan anugerah Allah ni selama ini..
Alhamdulillah Yan dah sedar dan nasib baik belum terlambat… harap-harap semangat Yan tak kan lemah sampai bila-bila.. Kalau u all pernah baca entry sebelum ni pasal jaundice Asyraf, sebenarnya Yan dah hampir putus asa.. tapi dalam masa yang sama Yan buat juga bekalan PSI.Macam mana Yan leh kembali bersemangat.. ? Lepas buat monthly check up., dan berat Asyraf meningkat seperti abang-abang die yang lain.. (yang menyusu campur) badan Asyraf pun dah mula berisi.. Muka die mula tembam..
Emm… Bahagianya tengok die membesar.. seronok sangat bila Mr. Hubby menyokong usaha Yan dengan bagi moral support… kata-kata yang membuatkan hati berbunga-bunga..
” mestilah Asyraf tembam.. Asyraf kan minum susu Mama..”
Oleh kerana itu , Yan akan sentiasa mencari info macam mana untuk mengekalkan jumlah bekalan PSI yang mencukupi .. setakat ni Yan minum susu Anmum Lacta, air longan + kurma kering , air horlicks selain minum air masak …
Sekarang juga Yan dah ada satu kawan yng perlu dibawa setiap hari.. Kalau tak bawa, alamatnya mau meletup anugerah Allah ni..hehehe.. beg pump la.. Alhamdulillah.. masa bekerja hasil tenusu agak memberangsangkan.. tiap kali pump dapat 5oz.. okla tu kan…
Kalau keluar ke mana-mana, Yan akan bawa kawan yg satu ni.. Nusing Cover.. Asyraf ni, kalau die nak menyusu, tak kira tempat… Jadi supaya anugerah Allah tu terpelihara dari penglihatan orang ramai, Yan pakai nursing cover… Ini kalau tempat yang Yan pergi takde bilik penyusuan. Tapi kengkadang. tak sempat nak sampai ke bilik tu, Asyraf dah meraung.. so, kenela bagi kat tempat yang terdekat.. Kalau g shopping complex, tempat yang wajib pergi adalah bilik penyusuan.. samada untuk bf Asyraf or salin diapers anak-anak..
Tapi, kenapa ek orang tengok , ibu-ibu yg bf anak dikhalayak macam sesuatu yg menjengkelkan? Yan sebagai salah seorang ibu yang bf anak dikhalayak, kadangkala rasa terhina pulak.. Padahal sepatutnya ia adalah sesuatu yang patut dibanggakan…
So, apa kata kawan-kawan?
Advertisements

Comments (2) »

Asyraf 2 bulan


Cerita pasal budak ni… Asyraf dah 2 bulan .. dan seperti biasa ada check up bulanan.. sebelum tu, cerita pasal hasil spesimen urine dan darah yang dihantar sebulan lepas.. 15/12/2009 kami ada appointment ngan Pakar.. Dr. kata, jaundice Asyraf dah takde.. Ujian darah pun okay.. Tapi urine je ade infection sket.. Ada beberapa faktor yg memungkinkan hasil urine test.. Samada cara pengambilan urine (yang Yan buat) tak betul or mungkin Asyraf ada penyakit yang berkaitan..

So, untuk memastikan lagi result urine test, urine Asyraf perlu diambil lagi… tapi kali ni bukan Yan yang buat.. Tapi nurse yang akan buat.. Takpelah.. tak kisahlah kene datang lagi keesokan harinya..just untuk ambil urine Asyraf. Resultnya, akan dimaklumkan 2 minggu lagi.

Cerita pasal perkembangan Asyraf, berat terkini 4.7kg. Dan dah kene cucuk lagi. Asyraf tak berapa suka minum susu formula.. Yan dah try bagi FM, kengkadang die okay je minum, kengkadang die tak mau langsung lebih-lebih lagi bila Yan ada. Emmm prob gak ni… So, Yan dah mula pam dan buat bekalan PSI untuk Asyraf.. Dalam satu sesi, Yan tak dapat banyak.. paling banyak pun 4oz. Kenapa tak banyak?
Melalui pembacaan daripada laman bloggers lain, (yang mengamalkan susu ibu) memang susah nak dapat banyak time berpantang / cuti 60 hari ni.. Pasal baby selalu ada ngan kita (die menyusu secara langsung) Kalau dah keje nanti, kite kene pam ikut masa selalu kite bf die kat rumah (masa cuti). Tul tak kawan-kawan? Apepun kene tengok gak kebenarannya nanti…

Okay, selain drpd tu, Asyraf sangat kuat menangis.. mengada lebih ni… Asyraf juga telah menemani mama ke Jakel, Gulati’s, Habib Jewel, Jusco, McD dan Melaka.. Asyraf sgt pendiam apabila telah puas menyusu.. tetapi apabila Asyraf lapar atau mengantuk, jgn harapla die nak duduk dlm stroller..

p/s : Bila hasil pam tak begitu memberangsangkan (hanya dapat 1-1.5 oz), Yan campurkan susu tu ngan susu formula Ammar… Hahaha.. die tak perasan pun..

Comments (3) »

Hadiah Asyraf

Latest picture of Asyraf
Surat daripada Pn. Normi…

From Pn. Normi – thanks Normi, susah2 je pos kan…

From bakal pengantin Zain & Acik

From Abg Een(my abang) dan Abg. Mali (my sepupu)

From En. Azhar (Bos Mr. Hubby)

From Kak Yati (Mak Ngah Asyraf aka sister of Mr. Hubby)

From bff Mr. Hubby (Aidzeel) Ni dah dirasmikan oleh abang-abang Asyraf

best breast pump ni… Yan dah guna untuk wat bekalan masa dah keje nanti…

Alhamdulillah Asyraf nampaknya dah sihat dari jaundicenya.. Namun Yan masih beri air perahan sengkuang cina.. Asyraf akan ada appointment dengan Pakar pada 15/12 nanti.. Berdebar tunggu resultnya…harap-harap sekadar prolonged jaundice…

Alhamdulillah.. banyak buah tangan yang Yan sekeluarga terima sempena kelahiran Asyraf… Tak kurang juga yang ‘menyumbang’ … Sekadar untuk berkongsi kegembiraan.. ada yang dah Yan guna dan ade lagi yang masih dalam bungkusan…
Thanks kepada semua rakan yang datang melawat kami… dan tak lupa juga yang sanggup mengirim hadiah tanda ingatan dari jauh… Terima kasih daun keladi, lain kali bolela bagi lagi? Hehehe…

Leave a comment »

Perihal Asyraf dan Jaundice

Selasa lepas, adalah appointment Asyraf untuk amik darah dan hantar urine sample.. Asyraf sekarang telah diklasifikasikan Prolonged Jaundice.. dah 1 bulan pun masih kuning lagi… so, sebelum jumpa pakar, kene wat sample darah dan urine.. bagi memastikan masalh sebenar Asyraf.. Yan sekarang hanya berdoa supaya Asyraf cuma prlonged jaundice dan tiada sebarang penyakit lain seperti hati, jantung atau organ dalam yg lain…

Anyway 18/11/2009 lepas Asyraf dah 1 bulan… berat die pun dah meningkat 3.6kg.. Alhamdulillah.. Yan masih breastfeed Asyraf…

Emm… kalau orang tanya, kenapa bole sampai lama sangat die kene kuning? Yan dah tak tau nak jawab ape.. sebab dah letih.. Yan dah usaha macam-macam.. semua petua Yan dah buat.. thanks pada kawan-kawan yg menyumbang idea.. Cuma 1 je yang Yan tak berani bagi kat Asyraf… Susu kambing… Yan dah dengar macam-macam cerita pasal baby yg minum susu kambing.. Ada yg meninggal.. Ada yg kuningnya jadi lebih teruk… So, Yan rela, Yan yg minum susu kambing… (sekali je pun) tak tahan beb.. nak terkeluar isik perut.. sehari tu sendawa dan terbau diri tu bau kambing… Hahahha… Apela Yan ni kan…

Dan terbaru , bila Yan bawa Asyraf jumpa hemeopati , rupanya dah banyak kes prolonged sekarang.. salah satu sebabnya darah bayi tak sesuai dengan susu ibu? betul ke? Bila cerita ngan kak yg urut Yan, die pun kata ade kes macam ni dulu.. dh lama.. Ada sesiapa yg bole bagi pendapat tentang ini?

Bila dengar pasal susu ibu tak sesuai dengan bayi, Yan yang dah berazam nak bf Asyraf jadik confuse..

Leave a comment »

Perihal Asyraf

Emmm … dah lama tak update.. dah bersawang dah blog ni… Ni pun curik masa untuk update sementara Asyraf tido.. Ops lupa, sebelum ni Yan tak bagitau nama anak ketiga Yan kan.. Okay, Nama die Muhammad Asyraf Hakim.
Last week , Yan dan Asyraf admitted kat HTAR pasal demam kuning Asyraf tinggi sangat.. Lagi sikit je nak kene tukar darah..Rabu lepas Yan bawak Asyraf g check darah kat KKTD.. Bila bacaannya dah cecah 350 berbanding Isnin yg lepas 213… Tak tau la kenapa bole naik banyak sangat.. Dr. suruh kami bawak ke Hospital Banting.. Dan di HB ade check darah lagi.. Kesian si kenit tu.. dah la kecik, kene amik darah lagi… confirm kami kene admit kat HTAR. Siap naik ambulans lagi… Macam macam pengalaman kami lalui setelah kelahiran Asyraf ni…
Kalau org tanya, ape rasa naik ambulans? Bagi Yan, kalau kita sihat naik ambulan memang best je.. Tapi kalau dah terbaring kat belakang tue, mesti langsung tak best… Rasa tambah sakit kot..
Sampai je kat HTAR. terus ke wad 6C.. aduh sibuk gila wad tu… Mane baby baru masuk lagi, mane yang dah bole balik, Yan hanya mampu terduduk je.. letih mata…
Disebabkan bacaannya terlalu tinggi, Asyraf kene duduk bawah jagaan Intensif.. Lampu atas dan bawah.. setiap 4 jam dr. amik darah die.. Yan plak, 2 jam sekali kene breastfeed baby.. Kalau tengok keadaan die, boleh menangis… Kesian sangat.. Tapi kenela tahan.. untuk kebaikan die gak.. kalau tak, buang masa je kan.. dah memang tujuannya kene dok bawah lampu pun..
Setelah ntah berapa kali kene amik darah, daripada intensif, diturunkan ke double foto…
dan hari kedua, sebelah petang , baby dah boleh tido ngan Yan… tapi masih bawah double foto.. Masa ni lagila sedih.. lepas susukan die, kene letak kat bawah lampu bogel plak tu.. dah la die kurus.. Yan ble nampak die kesejukan.. tapi nak buat mcmmana.. kene gak biar..
Hari ketiga, Asyraf semakin baik.. Bacaannya dah lepas tahap bahaya.. dan dibenarkan keluar..
Sehingga hari ni, Yan masih berhenti makan jamu.. Dan teruskan bagi die minum anggur hijau dan masih lagi tido berlampu.. tak tau sampai bila.. sampai 1 bulan kot.. Yan tengok Asyraf macam dah baik.. tapi takpelah.. ape orang nak kata, katala.. Yan hanya akan makan jamu lepas confident Asyraf dah betul2 baik…
Mesti ada yang tertanyakan berapa berat badan Yan sekarang? Hahhaa.. Sebelum bersalin, 58kg lepas bersalin 53kg.. sekarang, tak timbang lagi.. Mr. Hubby kata, Yan dah kurus sangat .. Kakak yang urut lak kata, peha Yan kecik sangat… Bayangkanlah.. Eeee tak sabar nak try pakai baju-baju kebaya Yan..
Minggu ni Yan berkampung kat umah Mapa. Sebab Mr. Hubby exam PTK . Awal pagi dah nak kene g Putrajaya… So, mintak tolong Papa hantar abang 2 orang tu g Taska..

Leave a comment »