Archive for Kek

Cerita Sabtu Lepas 11072009

Alkisahnya … nak buat kek lapis hawflakes ni… Yan tak perasan, pewarna hijau yang Yan sangka ada kat rumah, rupa-rupanya perisa pandan.. Yang ado warna kuning.. Warna pink tu pun sebenarnya emulco..(perasa strawberi).. Hahaha.. layan jela.. lagipun ni baru percubaan pertama.. ade kesilapan teknikal sket kat lapisan pertama dan kedua.. Dan sebagai bukti, bila dah potong, Yan wat lapisamn 1 & 2 tu sebenarnya warna pink dan putih…
Pembuatannya agak memenatkan.. patutlah orang jual kek lapis selalunya mahal.. Emm.. mangsa yg kene rasa hasilnya adalah Mama.. Ini pendapat Yan …
1) Kalau tambah sikit serbuk kayu manis, okay kot..
2) Mama kata plak, terlebih tepung?
3) Mama suruh Yan try buat cara bakar..
Okay, next time, bila ada masa (bila takde pembantu-pembantu cilik tu) Yan try ubah2 sket..
Emm.. nak jadi cerita, masa nak bukak penutup serbuk koko ni guna gunting, Yan tergores jari.. Apa lagi cemas la kejap.. Bukan apa, Mr. Hubby masih enak beradu bersama Ammar.. jerit banyak kali dari dapur pun takkan sedar punya.. Selama beberapa minit Yan dok alirkan air kat jari.. fikir2 balik, amik je la kain buruk yg ade kat sinki dan tekap jari tu… Lari2 g bilik kejut Mr. Hubby.. Cemas woo.. Yan dah dapat capai minyak gamat.. Nak mintak Mr. Hubby carik handyplast.. Rupanya die carik minyak gamat gak… Lor.. Tapi sempat gaklah die pesan supaya Yan tinggikan luka daripada paras jantung… Yan pun curah sendiri minyak gamat tu kat luka… Lama sangat tunggu, Yan pun tanyala … Rupanya die carik minyak… Adoiya.. orang dah amikla…Handyplast tu pulak, bila carik, mesti tak jumpa.. Lastly tengok darah tak keluar sangat lepas letak minyak, Yan tekap pakai tisu jer… Mr. Hubby dan Ammar terus keluar g beli sarapan ngan handyplast…
Yan nak buat kek untuk Imran bawak bekal ke sekolah.. kek ape lagi.. Kek Hitam Manis Kukus lah… Yan teruskan gak wat kek sebab dah setengah jalan..Yela.. tinggal nak ayak koko je pun pastu campur ngan adunan yang lain..Nasib baik tak masuk darah Yan kat dalam adunan tu, kalau tak, jadik Raja Bersiung la pulak sape yang makan… Hehhe..

Minyak Gamat Langkawi yang berjasa…
Nilah rupa luka nya… Dalam gak wooo… sampai sekarang masih pedih kalau kene air… jadik poyo sket la bila makan, guna sudu garfu…

Advertisements

Leave a comment »