Archive for pregnancy

Check up 37 weeks – last check up?

Esok Yan ada check up lagi.. Mengikut kebiasaan, bila dah pregnant 36 minggu ke atas dan yg dah mula raa sakit sikit macam Yan, dr. akan buat pemeriksaan bukaan. Kengkadang tanpa disangka kita rupanya dah ada bukaan 2 cm.. Bila dah ada bukaan, sudah tentu kene tahan punya.. Tapi Yan tak kisah, kalau kene tahan kat Metro.. Tapi kalau kene tahan kat Hospital? Oh tidak… Yan tak sanggup menghadapi situasi itu lagi…
Emm.. bukan nak kutuk or ape la.. mungkin Yan tak biasa berkongsi tempat dengan ramai orang yang ntah pape perangai dan penyakit.. Jadi, kalau orang sebelah tu dok termenung, kita pun naik seriau.. ade pulak yang tak habis-habis sendawa keluarkan angin.. ade pulak yang kehulu ke hilir.. sangat mengganggu minda.. Okay, Yan memang poyo sket tentang hal ni.. Tapi itu pengalaman Yan semasa menunggu bukaan bagi kelahiran anak pertama (Imran)..
Masa Ammar pulak, memang Yan tak kene tunggu lama.. terus je masuk labour room.. Tukar-tukar baju dah kene baring kat atas katil tu tunggu masa yg sesuai untuk meneran..
Tak taula apa pula pengalaman yang bakal Yan tempuhi untuk kelahiran ke 3 ni.. Cuma yang istimewa kali ini, harapan Yan untuk ditemani Mr. Hubby hampir tercapai.. Itu salah satu sebab mengapa Yan pilih untuk bersalin di private..
Kenapa Yan kata HAMPIR? Ye la.. 2 tahun lepas pun masa nak lahirkan Ammar, Yan punya impian yang sama.. Tapi dah ditakdirkan Mr. Hubby tak sempat sampai masa Yan dok bertarung disebabkan terperangkap dalam kesesakan lalulintas.. Nak buat cemana kan… Yang menemani Yan masa dalam kesakitan hanya Mama… Tu pun sampai dah nampak kepala baby je.. pastu dr. mintak keluar.. pasal suami je yg boleh teman… Nangis Yan masa tu.. Dah la sakit.. sorang-sorang pulak.. Namun, alhamdulillah.. selamat gak melahirkan budak masam tu..
Agak-agaknya Yan dah ble bersalin ke esok?
* 2 tahun lepas Mr. Hubby perlu berkursus selama 6 bulan dan hanya balik pada hujung minggu bila tiada aktiviti.
Advertisements

Leave a comment »

Contraction Part 1…

Nak cerita sket… Sebenarnya semalam malam Yan dah mula sakit / kontraksi.. tapi , tak berapa kuat sangat lagi… Mr. Hubby dah mula resah gelisah… biasalah.. die kan suka buat sesuatu dengan perancangan.. kalau Yan dah mula muka cemek-cemek kesakitan tu die pun dah fikir macam macam.. Kesian pulak.. Tapi Yan nak kasi die relax sket, Yan bagitaula.. Ni sakit tipu-tipu je.. lum nak bersalin lagi.. Nanti kalau dah keluar tanda-tanda macam cecair / lendir / darah baru la boleh g klinik dan urus ape yg patut.. Emm.. sakit tu sentiasa berterusan.. tapi Yan masih boleh tidur lagi.. Yang kelakarnya, pagi tadi, Yan kejut Mr. Hubby untuk g keje… Die punya bangun.. macam orang terkejut, Yan pun terkejut tengok… Hahaha… Geli hati pulak.. Macam nak bersalin anak pertama… Relax Pa, masanya akan tiba…

Emm.. pagi ni hingga sekarang, adela sekali sekala baby mengeras dan rasa menegang.. Anyway, for this time (dah no. 3 kan..) Yan rasa, Yan perlu lebih relax.. tak payah kelam kabut. Sebab dah tau dah sakitnya macam mana.. Kalau Ammar dulu, Yan boleh tak perasan yang Yan ni dah mula kontraksi.. tapi kali ni, Yan dah tau dah.. Yan sempat siapkan minit mesyuarat yg baru je minggu lepas meetingnya.. dan kalau petang ni Yan lum keluar tanda lagi, Yan nak siapkan dokumen-dokumen yang lain..

Sebenarnya tak berapa suka kawan-kawan pejabat rasa terbeban dengan kerja-kerja Yan yang tinggal… Tu yang sebolehnya Yan cuba buat mana yang sempat… harap-harap kepada kawan yang terpaksa tanggung tugas Yan nanti, tak rasa susah dan marah ye…

Leave a comment »

Menghitung Hari

Yan sekarang boleh dikatakan menunggu hari.. Last Monday g wat scan 4D.. Untuk tahu kedudukan baby.. Kedudukan uri dan last sekali jantina baby.. Alhamdulillah.. Kedudukan kepala baby dibahagian bawah.. dah masuk tulang pelvis .. Dah engage.. Masa scan, my baby tengah bermuka masam.. mirip wajah Ammar.. berat jangkaan, 2.8kg.. dan dijangka tak lebih 3.0kg.. berpadananlah dengan berat Yan yg tak naik banyak.. sekarang ni cuma 56 -58 kg.. tak sampai 60kg.. Dan jantina baby? It’s a BOY again.. Bak kata dr. Terserlah kelelakiannya… Tetapi, nak confirm, tunggula baby keluar kan.. Manelah tau… Semuanya terletak pada ketentuan Allah.. Yan pun redha je la.. Kalau lelaki, cukuplah 4 lelaki terdekat dalam hidup Yan untuk memegang / mengangkat 4 bucu usungan keranda Yan nanti.. Kalau perempuan, bolela Yan wat teman pilih pilih kain nanti… InsyaAllah…
Barang-barang baby pun dah siap sedia dalam beg.. termasuk brg Yan..
Kabinet baju budak-budak ni pun dah siap pasang dan berkemas…
Kerja-kerja major kat pejabat pun Yan dah siapkan.. dan dah letak kat dekstop supaya bos senang nak akses..
Cuma sedang menunggu hari nye je lagi..Mintak semua mendoakan Yan dan baby selamat..InsyaAllah Yan akan cuba sentiasa update dari masa ke semasa… Jumpa lagi ya..

Leave a comment »

Tentang Yan

Bukan ade cerita ape sangat pun… tu yang lama menyepi.. cuma sekarang Yan dah mula malas.. Malas masak.. Kesian Mr. Hubby.. sampai kengkadang tak tau dah nak makan apa untuk dinner.. nak makan kat kedai, dah bosan.. kengkadang wat n. goreng pun jadi.. Bahan ada, tapi rasa berat dah.. tak larat..
Sekarang ni , tengah buat persediaan nak bersalin .. Paling risau, baju-baju baby yang lama kat dalam bekas tu belum lagi Yan bilas.. Baju baru adela sikit je pun beli.. Sebenarnya tak kotor pun.. Tapi .. biasalah kan..pastu baby cot pun lum bersihkan.. almari baju budak-budak yang Yan beli pun belum pasang lagi.. Adoi.. haru kalau Yan tetiba bersalin awal… wat masa ni..(semalam) perut Yan dah mula mengeras dan sakit.. (org panggil false contraction) tido malam pun tak berapa lena.. Baby aktif kalau Yan dok diam..
Yan dan Mr. Hubby rasa our baby kali ni nak keluar awal.. maybe minggu depan or 2 minggu lagi.. Yan pun macam tak larat dah membawak perut.. Bukan besar sangat pun perut Yan.. Berat Yan yang terkini pun tak sampai 60kg.. Tak taulah.. Maybe pasal puasa, berat badan Yan menurun balik.. sekarang dah raya, tak selera makan sangat pulak… Masa awal raya haritu lagila.. Tak bole makan nasik.. Rasa perut tu berangin dan tak sedap je.. Sekarang ni pun macam tak berselera.. Rasanya elok Yan puasa je kan.. Tapi takut takde tenaga plak kalau tetiba nak bersalin.. Uish.. sabar sabar..
Weekend ni banyak dah jemputan open house.. ntah cemana nak manage .. Yan serah je pada Mr. Hubby.. Yan tak kuasa nak fikir.. Ikut je..
* Kengkadang Yan termenung… tak tau nak wat ape dulu…. Apela…

Leave a comment »

Mengidam La Pulak…

Yan teringin makan nangka madu.. Hari tu Mr. Hubby dapat carikan … tapi, nak lagi… tolong..

Leave a comment »

Karenah ke, perangai?

Huh.. Mata Yan rasa terganggu sejak Isnin lagi… Dapat MC 1 hari je … Selasa.. Pastu datang keje macam biasa.. Hari-hari titis ubat mata.. Bila dah titis, terasa mengantuk pulak… nasib baik takde keje yg urgent, dan Yan akan tido sekejap time rehat.. Emm.. Pastu selalu rasa gatal-gatal kat tangan (lengan) sampai melecet Yan garu.. ish.. tak senonoh.. mungkin sebab Yan suka sangat makan kerang… Lepas makan, lagila merenyam..
Dah lama sket, ok pulak.. tapi dah pedih2 lah lengan tu..
Selera Yan tak berapa okay lagi sekarang… Selalu je ngelak makan nasik.. Kalau amik pun satu senduk.. dan akhirnya makan lauk je… Pasal tulah berat badan Yan tak naik-naik
Check up selasa lepas, My baby dah pusing kepala ke atas dan kaki ke bawah.. Plasenta tidak dibawah (tidak ditempat bahaya lagi) dan My baby kelihatan bersebelahan plasentanya… Alhamdulillah… My baby membesar mengikut tahap yang sepatutnya… Cuma pelik gak.. Kenapa berat badan Yan tak naik-naik..? Em.. tapi oklah kan My baby membesar gak..itu yg penting..
owh, Yan rasa, perangai Yan yg agak malas untuk menelan pil vitamin menyebabkan Yan tak berselera.. Padahal sentiasa membawa pil itu kemana sahaja (dlm handbag) …
Okay okay nampaknya Yan kene buang perangai buruk itu.. Pembawakan ke? Pasal anak-anak yg lain Yan dengan relanya menelan semua pil vitamin sehingga habis setiap hari..
Emm.. mesti ade yg tertanya gak apa jantina anak Yan yg ke tiga ni kan?
Sebenarnya dah tengok.. Tapi saja tak nak bagitau… Biar semua tertanya-tanya … Hahaha…
Itu update untuk minggu ni.. sebab takde cerita yg menarik sgt kan…

Leave a comment »

Keje, tapi tak sihat…

Emmm.. Yan baru kembali berkerja pada hari ini.. Isnin lepas, masa bangun pagi, nak mandi, biasalah.. rutin sebelum mandi, buang ape yg patut dulu… Dan Yan terkejut.. Ada darah keluar.. Punyela takut.. Panggil Mr. Hubby, die pun terkezut tengok darah… Apakah ni? oo.. ini lah disebut2 sebgai ‘BLEEDING’ .. Okay Yan teruskan mandi macam biasa.. sebab takde rasa sakit.. so, dah habis mandi, tanya Mr. Hubby, macam mane ek? Yan pun decide nak g check ngan dr. ..nak tengok condition My Baby.. Sementara nak tunggu klinik bukak, kitorg stay kat umah jer .. lagi-lagi Ammar pun lum bangun.. Dalam kul 8pg camtu Papa datang untuk amik Ammar… Yan dah sms Papa dan Mama awal pagi tadi, kata nak g klinik… So, agaknya risau, Papa datang amik Ammar.. Disebabkan Yan tak rasa sakit pape, bolela sempat breakfast dulu… Yela.. Lapar kan pagi2.. Dalam kul 9:40pg tu kami pun g la klinik.. Jumpa dr. .. Hati tu dah rasa tak sedap sgt dah.. Tapi masih cool lagi.. sehinggalah dr. scan keadaan baby…
Alhamdulillah.. My Baby punye jantung okay .. denyutannya… Bergerak seperti biasa.. TAPI, ada satu punca masalah yg menyebabkan Yan bleeding… URI YAN ADE KAT BAHAGIAN BAWAH…
Bila dah dengar penjelasan dr., rasa lega hati Yan.. Yela.. dah 2 anak sebelum ni, tak pernah pun Yan sampai bleeding, tapi dugaan untuk anak ke 3 ni, Yan bleeding plak… Seram bila dr. kata, kalau uri tak pusing ke atas, Yan hanya boleh melahirkan secara pembedahan… Ohh… Yan sangat risau bila dengar kata-kata tu.. Jadi, saranan dr kepada Yan adalah :
1) Banyak berehat
2) Posisi berbaring adalah lebih baik daripada berdiri (die suruh Yan baring je la.. supaya baby leh pusing ngan uri )
3) No make love (sabo je la .. 2 minggu)
4) berdoa MY Baby bergerak / berpusing dan membuatkan uri berada di atas…
5) Jangan urut perut/ rahim / kawasn sewaktu dengannya.. (takut uri akan melekat dan tidak bergerak)
After 2 weeks Yan kene check lagi.. Nak tengok posisi uri yang terbaru…
Bila fikir-fikir balik, maybe ruang dalam rahim Yan dah besar agaknya.. sampai My Baby ni boleh pulak berpusing dengan RIANG nye…
* Aloo baby, Mama tak mau kene potong okay… tolong behave sket macam your 2 brothers.. alwys hugging their plasenta… (betul.. Im & Ammar kalau scan, mesti uri kat atas.. kengkadang macam peluk uri tu)
Doakan uri anak Yan berubah posisi ye…

Leave a comment »