Apa pendapat korang?

Aku rasa, aku teringin nak pregnant balik….

tapi bila kenangkan kalau aku dapat anak lelaki gak , aku batalkan niat aku ni…

 Tapi bila tengok kawan kawan dapat baby girl, aku teringin  balik….

 Pendapat korang lah kan… bila sepatutnya aku mula pregnant balik….?

Owh lupa, aku masih breastfeed Kikim dan menelan Noriday setiap hari dengan jayanya….

 Kikim dah nak masuk 18 bulan.

Comments (4) »

Sabah bah…11- 13 Mac

Dah lama tak update… hahahaha… males takde ape nak cerita pun selalu update fb jer.. Last 2 weeks Yan sekeluarga ke KK, Sabah.. Jalan jalan perabih pitih..
Kalau tanya, seronok ke tak, honestly tak…
Kenapa? Banyak faktornya…
Cuaca.. masa nak berlepas kitorg duduk dlm plane hampir 1 jam… jangan tak caya… lapangan terbang pun bole macet… kalau gue sorang, haruslah dah pulun tido.. ni kene mangku si kikim…. sangat menduga akal dan hati… lastly berlepas la juga… nasibla kikim mau tido 2 jam perjalanan kira aman sketlah… pehtu die bangun… nasib baik 30 minit sblm mendarat… dan couple yg duduk bersebelahan memahami….
Sesampai di KK, solat zuhur dan makan… Yan lapar gila… yela.. dalam flight walau lapar tak bole makan.. sebab pangku si kikim yang tido.. dan duduk di sebelah strangers.. dugaan…
pehtu tourist guide tu hantor ke hotel.. Hotel Gaya .. baru lagi… tepi Suria Sabah Mall… berapa bintang ? Yan tak tau… tapi selesa dan memuaskan… sesuai la ngan pakej yang Yan bayar untuk kami sekeluarga…
Takde aktiviti ape.. Malam g makan lagi kat Kampung Nelayan Rest. Kita hentam seafood jela… ade cultural show lah apelah… ada aku kesah? yang penting makan makan makan… oowh Yan makan lobster.. semua termasuk dalam pakej, Yan tak tau harga… Malam tu, walau tidur berair -cond Yan berpeluh-peluh siap basah baju dan rambut.. apasal? pasal tak minum air berkarbonat lepas makan lobster … tu kawan yang bagitau… kaitannya mungkin pasal seafood termasuk lobster tu dah meningkatkan kadar alkali dalam badan, jadi kene naturalkan dengan asid … (ceewah.. macam ahli kimia la pulok.. ) tapi logik kan?
Sabtu, aktiviti melawat sesado.. dan hujan sesado… sampai kat hot poring tak dpat masuk pasai hujan… dahlah nak ke sana berjam-jam…baik aku g pasar filipino jer.. hahahahaha
Dan malam makan….. seafood sesado… dan nasib baik Yan bawak ubat allergi … udahnya sampai semenanjung, aku kegatalan…
Ahad, pagi sampai tengahri aktiviti bebas.. kami pun ke pasar filipino sendiri tak bersama rombongan.. adela sket sket beli untuk orang yang tinggal.. macam macam ado kat sana… dan yg paling menarik mestilah pearl dan swarowski (betul ke yan eja?) ade satu kedai ni , die jual batu swarowski tu banyak…. mengerlip silau mato den.. sampai Yan bole naik pusing .. keluar sekejap makan ubat actifast… pastu sambung lagi…. adela sket sket… hahahaaha sikit sangatla….
Pehtu check out , die bawak tah kedai apa… kek situ ade makanan jawa katanya… tapi mane celah jawa yan tak tau… yang dapat ditelan adalah mee hun sup.. ye org melayu mana bole makan mee hun je tengahri … tak cukup tenaga… Mr. Hubby dah mula muncung…. Yan dah risau la…lalalalala…
Pastu die bawak kitorg ke Inanam – frozen food … sesape nak beli makanan frozen sesado lah.. Yan? nan ado…dah la mahei.. Yan pun bukan nye masak… beli kat Tesco ajela…
Last tempat die pegi sebelum humban kitorg kat KKAirport, kilang coklat… Mahei coklet kek situ… Yan beli 2 kotak kecik yo.. buat ngomel kat opis ngan kengkawan… baik beli cadbury ke , beryls kat sini…
udahnya kul 4:30ptg di humban nye kitorg kek airport tu… flight pukul 8:10mlm ye kengkawan… haru betul… dan bolehlah kusimpulkan agent yang uruskan kami disana adalah tidak best…. kalau flight kul 8:10pm, check in kul 6pm ler.. yang dihantor nye kita kul 4:30 tu buat ape? d
cuba bayangkan kami yang anak 3 ni nak handle bebudak tu selama 3-4 jam di airport yang serba kekurangan… what the?
Bila dah masuk tempat menunggu tu, ada pengumuman plak kata delay 1 hour… tuuuuuuuuuuuuuuuuuuutttt… Yan bengang giler weyh.. masa tu kalau sesapa wat hal , aku tampar je… hahahaha.. Yang si Kikim pulak sangatla memahami…. masa tula nak menyusu … ditengah kehiruk piruk suasana.. nak tido la tu sebenarnya… Yang akhirnya tidur di gendongan papa mithali… Mr. Hubby sangat bersimpati dengan keadaan Yan… walau die pun sebenarnya penat melayan karenah anak-anak terpaksa juga melayan karenah isteri yang selalu Hangin…
Begitulah perjalanan kami…..
Bila dah masuk flight , satu lagi cabaran… kedudukan kami terpisah jauh gila… Yan ditempatkan di 2D manakala anak2 dan Hubby di row 17… apakah?
Okay bila dah duduk, kene pindah pulak pasal sebelah Yan pun ade kakak yang pangku anak dan sebelahnya seorang lagi penumpang… polisinya … satu row 4 orang maksimum… okay fine, Yan kene pindah ke row 4D… selelsa, pasal takde orang kat sebelah.. tapihujung tingkap ada… Kikim pulak bangun….
Argh…. lagi 1jam setgh perjalanan Yan terasa nak terkucil sangat…. Yan terpaksa ke row hubby untuk mintak jaga kikim… setelah selesai , Yan nak gak menyempit kat diorg.. Lastly setelah kering susu ku dan penat mengemping agaknya, kikim pun tido…
Tiba masa nak mendarat… sekali lagi Yan kene pindah pasal polisinya 4 orang maksimum 1 row…
Alhamdulillah selamat kami mendarat di LCCT… pada jam 00:30 pg …. aduh… gila penat… naik bas yang disediakan oleh agency tu, yang dibawak macam kene kejar hantu, sampai di office kul 1 > pg..
Sampai rumah, bukan terus tido, mendobi dulu… nasibla mesin auto.. dan nasib baik Yan cuti hari Isnin tu… sekianla… cerita percutian ku ke Sabah…. ape yang ku dapat?

This slideshow requires JavaScript.

Comments (3) »

Baru

Inilah rumah kami yg bakal kami duduki.. InsyaAllah seperti dijanjikan pemaju, April nanti..

Masih belum ada bekalan letrik dan air. Pada penglihatan yan, dah siap lah..

Overall yan gembira Mr. Hubby bli rumah ni.. Kamipun bukan ramai sgt. Nak rumah besar. Lagipun nak mengemasnya senang sikit kalau umah kecik kan..

Kami pilih rumah semi d setingkat pasal fikirkan masa tua nanti.. Anak2 semua lelaki. Tinggal ber2 je.. Diorg kalau dah kawin, mesti tinggal umah lain kan.. Jadi cukuplah takat tu.. Cuma kami pilih lot yg paling hujung untuk tanah yg luas.. Boleh bikin rumah yg sama saiz sebuah lagi.

Perancangan masa hadapan, mcm2 nak ditanam. Yela, kami takde tanah nak bercucuk tanam..
Jadi insyaAllah, angan2 nak tanam pokok buah2an dan sayuran serta herba yg boleh dimakan or guna seharian.. Angannyelah.. Berbudi pada tanah, kitakan dapat hasilnya kan?

Sebelum masuk pindah, ada la beberapa bende kene buat. Mcm mcm bukan 1 or 2 , setakat ni kami dah fikir berbelas belas. Kawan2 yg dah masuk rumah baru pun tau.. Apa benda yg banyak tu kan..

Impiannya nak jadikan rumah ini sebagai rumah impian.. Tapi mungkin lambat lagi nak tercapai.. Ntah kenapa , yan merasakan banyak yg perlu ditambah.. Mungkin yan dah terbiasa dibesarkan dipersekitaran yang yan rasakan itulah rumah impian.

Tapi, apapun yan bersyukur kerana Mr.Hubby berusaha mendapatkan sebuah rumah untuk kami berteduh. Dulu terus terang yan rasa , yan tak suka rumah ni, tapi lama kelamaan, bila difikirkan dan muhasabah diri, yan dah boleh menerimanya seadanya.
Kalau ditanya warna rumah tu kenapa hijau? Yan pun tak tau.. Pemaju yg cat.. Kita tukar la nanti bila dah dpt kunci.. Hahahha..

Ok. Ada sesapa nak suggest pape?

Comments (7) »

kadangkala, selalunya

Kadang kala terasa mahu bersendiri
Kadang kala terasa mahu
Menyendiri
Dan selalunya tak mempunyai peluang lagi..
Begitu saratnya fikiran dan hati ini..
Hanya diri sendiri merasai..

Leave a comment »

Sasaran kehidupan Yan

 berhenti kerja 9 tahun lagi …sekiranya masih di takuk lama…

mesti sudah PANDAI menjahit segala jenis fesyen baju…

mesti sudah PANDAI masak makanan kegemaran En. Yasin

mesti sudah boleh jadi SUPER MAMA…

mesti sudah boleh mengekalkan bentuk badan tanpa bantuan PB…

9 tahun lagi ? pasal 9 tahun lagi baru habis bayar loan kete… muahahahaha….

Comments (4) »

Puas hati

Puas hati bila fail yang menggunung telah dapat di surutkan menjadi bukit..

Puas hati bila masakan simple yang dimasak habis licin

Puas hati bila dapat pakai balik baju kegemaran…

Puas hati bila telah berjaya menyusukan Hakim sehingga 1 tahun setakat ini…

Puas hati bila dapat berdua-duaan dengan suami menonton movie …

Puas hati bila orang lain puas hati dengan hasil kerja kita…….

Comments (2) »

RINDU

Rindula… Nak masak-masak… tapi bila tengahari balik umah, automatik jadi ngantuk… kejenya zzzzz…. balik petang, lesunyala badan kenapala agaknya… nak kene makan vitamin ni… Macam mana agaknya kalau Yan ni full time housewife? Sempat ke nak masak, pehtu nak urus anak-anak… ntah.. tak dapat dibayangkan.. pernah lah duduk setengah hari ngan bebudak tu kat rumah tanpa papanya… Memang bole.. tapi tak makan tengahari la gamaknya… tak sempat masak..

 Ammar suka picit2 Akim.. kengkadang die tak perasan yang die dah picit terkuat… Yang si Akim pulak sekarang asalkan abang2nya ngendeng dekat2 ngan die, die dah jerit dah… kalau 5 minit sekali dok jengah diorg dan teriak plak macam tarzan haruslah Yan ble tensi tahap otomen…

Mr. Hubby know me very well… yelah.. sape lagi kita nak ngadu kan.. selain Mama Papa… Sometimes Yan curik2 peluang letak kepala kat riba Mama… I Miss that TIME .. Really… Samela ngan Mr. Hubby… nak duduk sebelah pun dah susah sekarang.. tak sampai 5 minit, ada je yang datang menyelit kat tengah… Emm.. Nak bercakap, apatah lagi.. Masa nak bercakap tu lah diorang nak datang mengadu macam-macam…

So, bila ada masa lebih waktu rehat tengahri, Yan akan balik umah Mama… Tapi Mama mestilah sibuk masak.. Takkan la ko nak mengada ngendeng2 kat die kan? Nak kene ketuk ngan batu lesung? Hahahha… But Mr. Hubby always there 4 me.. Kengkadang pagi2 bila rasa tak best, Yan BBM die… Wat pe ? Bz ke? Tak lama pastu die mesti call… (kalau die tak sibuklah) kengkadang dapat la ngadu.. tapi selalunya kene die dengar die bebel2 dulu… pehtu kengkadang tak jadi ngadu… hahaha… biasalah kan.. takkan la kita nak tambah pening pala hotak die plak kan.. nanti die pun ble jadik BORING…

Yes, macam-macam RINDU…

RINDU nak berhobi semula… Emmm… Yan dah ade kawan baru.. Tapi bila dah ada kawan baru. mood pulak belum ada… Mr. Hubby keep asking me.. Bila awak nak bukak kotak jahit tu semula? (nak raya haritu, simpan semua kain dalam kotak) Tapi kalau ada nak repair2 seluar or jahit butang baju Yan dengan senang hati je nak buat… Huh ? jahit butang baju pun pakai mesin? Bole… jangan tak caya… Tradition bole wat jahit butang, jahit sulam pun bole… Memula Yan pun tak caya, tapi masa beli tu Tokey tu ajar semua jenis jahitan … dengan kagumnya Yan try kat rumah… vavavvava… dan dan keluar 2 – 3 helai baju tak berbutang… hahahha…

Thanks to Mr. Hubby… kesian die… Yan tau die kesian kat Yan… Ni sikap Yan yang teruklah kan.. Bila nak sesuatu, mesti nak dapat gak… selagi tak dapat, nak usaha gak… Selagi tak dapat, Yan akan down… Memang terukla ko Yanty.. ko hingat laki ko cap duit? Yela bende yang ko nakkan tu makan riban gak .. haritu ko dah caras sekali, ni nak caras lagi? bad bad.. tapi bila Yan kata , ” kesian yang kene belikan mesin jahit baru…” Mr. Hubby kata, ” takpe, untuk isteri tersayang… ” takde alasan la kan tak ble jahit seluar yang koyak lepas ni…

Raya haji tak lama lagi ni.. Yan nak wat baju raya budak2 la… Nak buat kaler pink.. sempat ke ha? kain pun tak beli lagi.. pehtu, baju Yan pun tak jahit lagi… waaa… ke korang pakai je la baju raya kaler hijau tu…Yan? Yan selalu cepat boring ma… Nampaknya tak sempat… pakai je baju hijau… tahun depan kaler pink (shocking pink) dan orange… (shocking orange) ok tak? over nye la mak sorang ni… tahun depan punya baju, tahun ni dah pilih kaler dah… owh well , sape yang ajar fikir pasal masa depan? En. Yasin….

RINDU…waaaa…. rindu nak amik gambar… banyak banyak… pasal camera pulak dah rosak.. argh… ada saje yang memerlukan uwang di saat ini… semuanya wang wang wang… Tanpa camera, bercerita kadangkala jadi tak lengkap… takde bukti meh. how?

Leave a comment »